Postrehy zo sezóny 2016/2017

HC Slovan v stredu 15.2.2017 odohral svoj posledný zápas v ročníku 2016/2017. Tentokrát sa mu aj napriek stíhacej jazde nepodarilo dosiahnuť potrebný počet bodov, ktorý by mu zaručil účasť vo vyraďovacej fáze. Sezóna bola náročná, my sme si vybrali z nášho pohľadu tie najväčšie momenty, či zaujímavé skutočnosti, ktoré sme zhrnuli do týchto bodov.

Zaujímavé fakty

Ivan Švarný hral KHL piaty rok a prvýkrát nepostúpil do play-off. Pre úplnosť dodajme, že počas prvej a štvrtej sezóny belasých v KHL bol členom mužstva, ktoré sa prebojovalo do prvého kola. Podobne ako v drese Medveščaku a Minsku bolo prvé kolo jeho maximom. Štadión Ondreja Nepelu bol 12-krát vypredaný. V priemere videlo domáce zápasy 9 104 fanúšikov. Za Slovan aspoň na jeden zápas nastúpilo 38 hráčov. Slovan prehral obe stretnutia v sezóne s najslabšími mužstvami z jednotlivých konferencii. Tri body sa mu nepodarilo získať s Metallurgom Novokuzneck ani s Dinamom Riga.

Zranenia

V jednom čase figurovalo na listine zranených dovedna 20 hráčov, čo je asi historický rekord KHL. Všetko to boli Slováci a Česi. Zámorskí hráči, Slovinec, či Rus dlhodobo zranení neboli. Krátkodobo zo zostavy spomedzi týchto hráčov vypadol iba Brust. V stretnutí proti Dinamu Minsk na jeho ľade sme nastúpili iba na tri útočné formácie. Smoleňák prakticky vynechal sezónu. Odohral 13 zápasov, práve v období tej najväčšej krízy, má skoro bod na zápas. A to pritom asi dva zápasy nedohral, respektíve neodohral celé. Dohromady získal 11 bodov (5+6). Štvoricu Nedorost, Viedenský, Meszároš a spomínaného Smoleňáka zranenia vyradili do konca sezóny.

taffe_jeff

Produktivita mužstva

Najviac sa v zbieraní bodov darilo zahraničným hráčom. Kanadské bodovanie s 42 bodmi vyhral Američan Jeff Taffe, ktorý sa stal s 18 gólmi najlepším strelcom mužstva. Iba o dva body zaostal Jonathan Cheechoo, ktorý okrem toho, že mal na svojom konte najviac prihrávok (26) bol vyhlásený najlepším hráčom sezóny. Vo svojej prvej sezóne v KHL sa darilo Nickovi Plastinovi, ktorý s 25 bodmi vyhral produktivitu obrancov. Aj napriek tomu, že Tomáš Kundrátek vynechal 21 stretnutí, dokázal nastrieľať osem gólom, čo je najviac z obrancov. Najproduktívnejším Slovákom mužstva bol so 14 bodmi Patrik Lušňák. Za „skokana“ sme vybrali Kylea Chipchuru, ktorý si vo svojej prvej sezóne mimo NHL pripísal 26 bodov, na ľade patril k najlepším.

Pohľad do bránkoviska

Barry Brust vychytal prvý zápas s nulou až v decembri. Dohromady zaznamenal tri čisté kontá, zaznamenal 19 víťazstiev. Justin Pogge sa svojej nuly v KHL nedočkal, sedemkrát sa radoval z výhry. Zatiaľ, čo sa Brustovi podarilo dvakrát asistovať, Pogge bol v tomto smere úspešný raz. Tretí brankár, mladý Christián Pavlas sa viackrát pri absencii Barryho Brusta objavil v pozícii náhradníka, na svoj debut v KHL čaká.

Miľníky 

Traja hráči odohrali plný počet 60 zápasov. Patrili medzi nich Nick Plastino, Patrik Lušňák a Jonathan Cheechoo. Ten podľa vlastných slov nastupoval so zraneným ramenom. Prvýkrát v KHL sa belasým podarilo poraziť HC Soči, stalo sa tak na konci augusta. Naopak, ani túto sezónu sa Slovanu na domácom ľade nepodarilo zdolať moskovské Dynamo. Najtrestanejším hráčom mužstva bol brankár Brust, ktorý inkasoval 106 trestných minút. Žiga Jeglič zažil najlepšiu sezónu za ostatné tri roky, v ktorej si okrem počtu získaných bodov (28), utvoril svoje strelecké maximu, zaznamenal 11 presných zásahov. Jeho dvojča z Jekaterinburgu, Rok Tičar s 23 bodmi zažil naopak bodovo najslabšiu sezónu.

Pridaj komentár