Novinky v KHL pred novou sezónou

Minulý rok v novembri sme Vám v spolupráci s Tomášom Vorčákom priniesli články, ktoré nám hlbšie odhalili novú Stratégiu KHL. Tentokrát sa zameral na spracovanie výsledkov zo zasadnutia Rady riaditeľov KHL, ktorá v stredu 28.marca rozhodla o tom, ako bude vyzerať budúca sezóna  2018/2019.

Rada riaditeľov KHL 23.marca schválila Stratégiu, ktorá sa oproti pôvodnej trošku zmenila. Najväčšou zmenou je mechanizmus a nastavenie platového stropu. Pôvodnou úvahou bola myšlienka, znížiť počet mužstiev na 24. Napokon bude v lige pôsobiť 25 mužstiev. Súťaž opúšťajú Lada Togliatti a Jugra. Tretím celkom, ktorý mal ligu opustiť bol Čerepovec. Ten minimálne ešte jednu sezónu v KHL odohrá. Potvrdil  to prezident KHL Dmitrij Černyšenko, ktorý uviedol, že počas sezóny Severstaľu stúpla návštevnosť o 13 %, zvýšil si  o 57% aj záujem v sledovanosti ich zápasov. V neposlednom rade, sa mužstvo prebojovalo do vyraďovacej fázy. Bude veľmi zaujímavé sledovať ďalší vývoj. Bolo plánované, že liga prijme dva nové tímy v roku 2019. Teraz Černyšenko hovorí o „jednom klube, ak príde vážna žiadosť o prijatie.“

Pôvodne sa plánovalo zavedenie „tvrdého“ platového limitu na rok 2019/20 s jedným „hviezdnym hráčom“, ktorý by sa nezapočítaval do platového stropu. V nasledujúcich dvoch obdobiach by sa limit znížil na 600 miliónov rubľov s výnimkou dvoch „hviezdnych hráčov“. CSKA Moskva navrhla zmenu mechanizmu a bola schválená. Sezóna 2019/20 zostane ako „mäkký strop“ s 30% luxusnou daňou, ak klub prekročí limit. Obmedzená platová hranica sa začne, dúfajme, od roku 2020/21 a bude na úrovni 900 miliónov rubľov. A nebudú existovať žiadne výnimky pre hviezdnych hráčov, hráči U21 sa nepočítajú k do platového stropu. Samozrejme, podľa plánu sa individuálne a kolektívne bonusy (20%) nepočítajú. Existujú povesti o platovej triede, ale zatiaľ nie je prijaté žiadne konečné rozhodnutie. KHL mala za pôsobenia Alexandra Medvedeva navrhnutý platový strop, ale ten bol zmenený po nástupe Černysenka. Jeho argument bol, že hráči sú preplácaní, takže nie je potrebné ich ešte viac preplácať. Zástancovia platovej triedy dnes tvrdia, že SKA a CSKA si nebudú môcť dovoliť toľko dobre zarábajúcich hráčov, ale ostatné tímy budú pripravené ponúknuť im podobné podmienky, takže ich rozpočet na platy musí byť prispôsobený. Preto musí existovať platová dolná hranica. Uvidíme.

KHL je organizácia s rôznymi rozhodovacími centrami. Ako vidíme v zmenách Stratégie, existujú najmenej štyri takéto kategórie – vedenie KHL, FHR, ruské Ministerstvo športu a kluby. A samozrejme záujmy klubov sa navzájom líšia. FHR má dvoch predstaviteľov v predstavenstve KHL, sú to Vladislav Tretyak (predseda FHR) a Arkady Rotenberg (vedúci predstavenstva FHR). Rotenberg je komplikovaná postava, pretože pôsobí vo vysokých pozíciách vo všetkých – FHR, KHL a SKA. FHR chcel udržať Yugru a najmä Ladu v KHL na ďalšiu sezónu. Podľa pravidiel IIHF môže národná hokejová federácia organizovať národné majstrovstvá / ligy, ale federácia môže delegovať toto právo na inú organizáciu, v tomto prípade KHL A to je dôvod, prečo sa diskutuje o plánovaní rozpisu (koľko voľných dní pre akcie národných tímov počas sezóny) a limit pre zahraničných hráčov. KHL a FHR musia v  tejto otázke urobiť kompromis . KHL mala v tejto sezóne dlhú prestávku na olympijské hry, na druhej strane uvidíme kratšie prestávky  počas turnajov Euro Hockey Tour v budúcej sezóne,  ako sme mali v tejto sezóne.

Ruské ministerstvo športu v predstavenstve KHL zastupuje Alexej Morozov. KHL zastupujú štyria vedúci predstavitelia – Gennady Timchenko (predseda KHL), Dmitrij Černyšenko (prezident KHL), Alexej Anisimov (hlavný rozhodca KHL) a Valery Kamensky (KHL VP). Černyšenko bol navrhovateľom pôvodnej verzie platového limitu, ale prevládal tábor klubov vedený CSKA. Akcionári a spoluzakladatelia KHL sú tieto kluby – Sibir, Severstaľ, Ak Bars, Metallurg Magnitogorsk, SKA, Torpedo, Dinamo Riga, Dinamo Minsk, Dynamo Moskva. Päť z nich má svojich zástupcov v predstavenstve KHL – Kirill Fastovsky (Sibir), Gennady Velichkin (Magnitka), Timchenko / R.Rotenberg / Alexander Medvedev (všetci SKA), Juris Savickis (D.Riga), Igor Shunevich (Minsk). Jokerit (Jari Kurri) a CSKA (Igor Esmatovič) majú aj členov predstavenstva KHL, ale nie sú akcionármi KHL z verejných zdrojov. Severstaľ, Torpedo a Dynamo Moskva nemajú svojich zástupcov. Ak Bars je reprezentovaný Nailom Maganovom z Tatneftu. Kazaňský klub vlastní Tatneft a Tatneft je tiež akcionárom spoločnosti KHL. Ďalšími akcionármi spoločnosti KHL sú Gazprom-Export (člen predstavenstva Medvedev), Transneft (Boris Korol) a Magnitogorsk Iron and Steel Works / MMK (Viktor Rashnikov). MMK je tiež spolumajiteľom spoločnosti Metallurg Magnitogorsk. Magnitka má de facto dvoch členov rady. Vyacheslav Fetisov je posledným členom predstavenstva; podľa povesti by mal opustiť radu kvôli ruskému zákonu (je členom Dumy rovnako). Ako vidíme, existuje viacero skupín subjektov a každá skupina má svoje vlastné záujmy. Preto nie je správne tvrdiť, že KHL je jeden jednotný subjekt. Názory sa líšia, raz prevláda jedna skupina, ale ďalší deň má navrch iná skupina.

V nasledujúcich mesiacoch sa očakávajú dve zaujímavé témy. Predstavenstvo KHL schválilo finančný zákon fair play, ktorý bol navrhnutý v Strategickom pláne a bol schválený osobitný výbor. Úlohou výboru bude kontrolovať hospodárenie klubov a odporučiť im, ako efektívnejšie vynakladať peniaze, pretože medzi tímami existujú značné rozdiely v administratívnych a cestovných nákladoch. Černyšenko tiež oznámil, že liga by budúcej sezóne chcela hrať niekoľko pravidelných sezónnych zápasov v Európe. Momentálne nie sú k dispozícii žiadne podrobnosti. Liga plánuje oznámiť rozpis zápasov na ročník 2018/19 v júni.

Zdroj: https://conwaysrussianhockey.wordpress.com/ 

Pridaj komentár