Pred šestnástimi rokmi zaplakalo belasé nebo, Slovensko prišlo o jeden zo svojich klenotov

Priamočiary ťah na bránu, neomylné priame kopy, množstvo gólov. To všetko zdobilo hru Petra Dubovského, ktorý s futbalom začínal vo Vinohradoch. V roku 1989 odštartoval svoju bohatú, žiaľ krátku futbalovú kariéru v belasom drese. V ére samostatného Slovenska je doteraz označovaný za náš najväčší futbalový talent. Dlho to však vyzeralo, že sa vydá iným smerom. „Hrával tenis a týždeň pred turnajom prišiel domov a povedal mame, že on radšej bude hrať futbal,“ spomína Petrov otec Viliam Dubovský. „Chodili sme behávať schodíky a my s Petrom sme si po tréningu pridávali. Potom sme pozorovali, ako nám tvrdnú stehná,“ usmieva sa pri spomienke na Petra Richard Trutz, terajší športovo-marketingový riaditeľ Slovana a zároveň veľký kamarát Petra Dubovského. Ondrej Krištofík prezradil po rokoch ďalšiu z mnohých príhod: „Pred zápasom s Realom Madrid na jeho pôde sa naháňali s Vladom Kinderom na izbe a on si vyvrtol palec. Ale tak veľmi, že ani nemohol obuť kopačku. Nikomu nepovedal ani pol slova, tak veľmi chcel hrať. Nakoniec nastúpil a bol najlepší na ihrisku.“ 

Ofenzívny futbalista zahrával väčšinu svojich obľúbených štandardných situácii ľavou nohou, ale skórovať dokázal aj pravačkou či hlavou. Na zelenom koberci pôsobil ako prirodzený líder a v tíme Slovana patril k najväčším ťahúňom pod vedením vtedajšieho trénera Dušana Galisa, ktorý dal dôveru viacerým hráčom z vtedajšej belasej rezervy. Na zisku federálneho titulu zo sezóny 1991/1992 sa podieľal 27 gólmi, získal korunu Kráľa strelcov. Tú obhájil v poslednej federálnej sezóne, na svoje konto si pripísal 24 gólov. Azda jedným z najpamätnejších zápasov, ktoré Peter odohral, bolo stretnutie so Sláviou Praha. Hetrikom sa postaral o obrat v zápase a víťazstvo 3:2. Celkovo za Slovan skóroval 59-krát. Gólovo zažiaril aj hetrikom v reprezentačnom drese Československa proti Rumunsku pri výhre našich 5:2 v novembri 1993. Za Československo zaznamenal šesť gólov, ďalších 12 pridal v drese Slovenska. Dubovského talent si všimli v zahraničí. Bitku o neho vyhral Real Madrid, za ktorý Dubovský dvakrát skóroval, získal majstrovský titul a španielsky Superpohár. Jeho klubová kariéra sa skončila v španielskom klube Real Oviedo, kde pridal 18 gólov.

peter-dubovsky

Smrť si však po neho prišla bohužiaľ veľmi skoro. Medzi najväčšie koníčky Dubovského mimo svet futbalu patrilo aj fotografovanie. A práve to sa mu stalo osudným. 23. júna v roku 2000 sa vybral na dovolenku spoločne so svojou snúbenicou Auréliou do južnej časti Thajska, kde si hľadal optimálne miesto na nafotenie čo najkrajšieho záberu na veľký vodopád Namuang. V tom sa pošmykol na mokrej skale a spadol z desaťmetrovej výšky. Brat Ivan s ním po páde ešte komunikoval, pýtal sa ho, či ho niečo bolí. Dubovského boleli nohy, jeho posledné slová zneli: „Braček, zober ma domov.“

Prvú pomoc poskytli slovenskému futbalistovi turisti, na záchrannú službu sa čakalo dlho. Až po troch hodinách ho previezli do nemocnice Ban Don, kde však nemali potrebné lekárske vybavenie na záchranu jeho života. Chceli ho previezť do iného zariadenia, no už bolo neskoro. Peter Dubovský skonal vo veku 28 rokov.

ŠK Slovan Bratislava na počesť Petra Dubovského organizuje každoročne futbalový turnaj mladých, nádejných futbalistov. Po Petrovi bola pomenovaná cena, pre najlepšieho futbalistu Slovenska do 21 rokov.

Profil Petra Dubovského

Narodený: 7. mája 1972 v Bratislave
Zomrel: 23. júna 2000 v Ko Samui (Thajsko)
Post: ofenzívny stredopoliar, útočník
Výška: 179 cm
Vzdelanie: nedokončené štúdium na VŠE v Bratislave (dnešná EU)
Klubová kariéra: Vinohrady Bratislava, Slovan Bratislava (94 zápasov/59 gólov), Real Madrid (31/2), Real Oviedo (120/17)
Reprezentačná kariéra: Československo (14/9), Slovensko (33/12)
Najväčšie úspechy: dvojnásobný kráľ strelcov vo federálnej lige (1991/1992 a 1992/1993), majster federálnej ligy 1992/1992 (Slovan Bratislava), majster Španielska 1994/1995 (Real Madrid), víťaz Copa del Rey 1993/1994 (Real Madrid), víťaz španielskeho Superpohára 1994 (Real Madrid)
Individuálne ocenenia: Najlepší slovenský futbalista 1993, 2. miesto v ankete slovenský Futbalista desaťročia, 4. miesto v ankete Najlepší slovenský futbalista storočia
Prezývky: Bobo, Dubák

Pridaj komentár